Teknolojik gelişmelerin de beraberinde gün geçtikçe dünyanın oluşumuna dair şaşırtıcı bilgiler karşımıza çıkmaktadır. İnsanoğlu var oldukça dünyanın oluşumu ile ilgili birçok konuda şaşırmaya devam edecek gibi gözüküyor.

Dünyanın Oluşumuna Dair Şaşırtıcı Bilgiler
Dünyanın Oluşumuna Dair Şaşırtıcı Bilgiler
Teknolojik gelişmelerin de beraberinde gün geçtikçe dünyanın oluşumuna dair şaşırtıcı bilgiler karşımıza çıkmaktadır. İnsanoğlu var oldukça dünyanın oluşumu ile ilgili birçok konuda şaşırmaya devam edecek gibi gözüküyor. Genel bilgilere göre Dünya, yaklaşık olarak 4.6 milyon yıl öncesinde, bir süpernova yani yıldız patlaması sonucu olarak oluşmuştu. Bu temel bilgiler dışında ayrıca dünya hakkında bilinmeyenler de fazladır.

Dünyamızın Oluşumu

Dünyanın Oluşumuna Dair Şaşırtıcı Bilgiler
Dünyanın Oluşumuna Dair Şaşırtıcı Bilgiler
Dünyanın oluşumu hakkında bilinmeyenlerkonusuna gelecek olursak, sismologlar dünyanın merkezinin katı bir yapısı olmasına karşın dış kısmının yapısının sıvımsı olduğunu düşünmektedirler. Fakat mantoya hiçbir zaman ulaşamadık. Derinlik olarak 30 ila 3000 km arasında olduğu düşünülüyor fakat Rusya’da yapılan bir sondaj henüz sadece 12 km derinliklerindedir. 

Aynı zamanda bilim adamları da dünyanı manyetik kutuplarının da yön değiştirmesinin mümkün olabildiği ve ayrıca 10 milyon sene önce son değişimin olduğunu söylemektedir. Gökbilimciler tarafından başka bir araştırma da 4.6 milyon yıl öncesinde 2 tane ay olduğuydu. Başka bir araştırmaya göre de 620 milyon yıl öncesinde Dünya üzerinde bir gün 21.9 saatti ve Dünya’nın gün geçtikçe yavaşlamasından dolayı günümüzde 24 saat. 


Dünyanın Şekli

Dünyanın Oluşumuna Dair Şaşırtıcı Bilgiler
Dünyanın Oluşumuna Dair Şaşırtıcı Bilgiler
Dünyanın oluşumu hakkında ilginç bilgiler incelendiğinde karşımıza şaşırtıcı sonuçlar çıkmaktadır. Dünyamız bilinenin aksine tamamen yuvarlak değildir. Küreye yakın bir görünüme sahiptir fakat ekvator çevresi şişkin, kutup noktaları da daha basık durumdadır. Dünya şu ana kadar bilinen katı, sıvı ve gazın bulunduğu güneş sistemindeki tek gezegendir. Dünyanın oluşumu ile ilgili ilginç bilgiler incelendiğinde, Dünya ayrıca her gün 100-300 metrik ton aralığında kozmik toz üretmektedir.

Dünya’nın uydusu olan Ay’ın, direkt olarak Dünya tarafından Theia isimli Mars boyutlarında olan bir nesnenin etkisinin sonrasında oluştuğu düşünülmektedir. İçerisinde çok yüksek miktarda nikel ve demir bulunmasından dolayı Dünya’nın çok güçlü olan bir manyetik alanı bulunmaktadır. İç çekirdeği ise yaklaşık olarak 5400-6000 santigrat derece aralığında bir sıcaklığa sahiptir. Yani, güneşin sıcaklığından bile daha sıcak olduğu görülmektedir. 

Büyük Patlama: BigBang!

Dünyanın Oluşumuna Dair Şaşırtıcı Bilgiler
Dünyanın Oluşumuna Dair Şaşırtıcı Bilgiler
Dünyanın oluşumuna dair bilgiler incelendiği zaman her şeyin yaklaşık13.8 milyar yıl önce BigBang diye tabir edilen büyük patlama ile birlikte evrenin oluşumu ile başladı. Büyük patlama sonrasında Hidrojen ve Helyum olarak adlandırılan sadece iki element açığa çıktı aynıdır. Yıldızlar var olan hidrojenden oluştu ve Helyum ile birlikte de yıldızlar yaşlanmaya devam etti. 

Yıldızlar yaşlandıkça oksijen, demir gibi daha ağır elementler açığa çıktı. İlk yıldızlar ölünce uzaya savruldu ve ikinci nesil yıldızların oluşumunun temellerini attı. İkinci nesil yıldızlardan sonra ise ağır elemente sahip bazı yıldızlar ilk gezegenleri oluşturdu. Yerçekimi ile birlikte parçacıklar büyük bir beden içerisinde toplanarak Dünya’yı ve güneş sistemindeki diğer gezegenleri oluşturdu.

Sayısız Taş Parçalarının Birleşimi

Dünyanın Oluşumuna Dair Şaşırtıcı Bilgiler
Dünyanın Oluşumuna Dair Şaşırtıcı Bilgiler
Dünyanın oluşumunun ilginç özellikleriincelendiğinde günümüzde hala aydınlanamamış birçok gizem vardır. Dünya gelişi güzelbir şekilde sayısız taş parçalarının birbirlerine yapışması sonucu oluşmuş olduğu halde günümüzdedünyamız bu şekilde değil, katman katman ayrılmış durumdadır. Katmanların nasıl oluştuğuna gelecek olursak, jeologlar dünya oluştuktan kısa bir süre sonra eridiğini düşünmektedir. 
Dünyanın Oluşumuna Dair Şaşırtıcı Bilgiler
Dünyanın Oluşumuna Dair Şaşırtıcı Bilgiler
Erime esnasında güçlü yer çekimi ile daha yoğun parçalar dibe doğru çekilerek yoğunluk sıralarına göre katmanlar birbirlerini takip ettiler. Dünyanın erimesinin sebebi olarak sıcak radyoaktif maddeler gösterilmektedir. Dünya öncesinde sadece güneşin etrafında dönen bir ateş topuydu ve yağmurların başlaması ile birlikte süreç devam etti. Hatta dünyanın oluşumundan sonraki araştırmalar suların nereden geldiği yönünde olmuştur. Bir teoriye göre suyu göktaşlarının getirdiği olmuştur. 
Paylaş :

hediyegurmesi

Yorum Yazmak İster misin?:

0 İlk Yorumu Sen Yaz