Dünyanın her yerinde, insanlar kendi kültürlerine göre kahve çeşitleri üretmişlerdir. Bilinen tüm kahvelerin yapımında, temelde 4 kahve çekirdeği kullanılsa da zaman içinde pişme şeklinden çekirdeğin öğütülmesine kadar pek çok şey değiştiği için, bir sürü farklı kahve de ortaya çıkmıştır.

Kahve Çeşitleri
Kahve Çeşitleri
Dünyanın her yerinde, insanlar kendi kültürlerine göre kahve çeşitleri üretmişlerdir. Bilinen tüm kahvelerin yapımında, temelde 4 kahve çekirdeği kullanılsa da zaman içinde pişme şeklinden çekirdeğin öğütülmesine kadar pek çok şey değiştiği için, bir sürü farklı kahve de ortaya çıkmıştır.

1-Kahve Çekirdekleri 

Kahve Çeşitleri
Kahve Çeşitleri
Arabica: Bu çekirdek, dünya kahve üretimi pazarında %60’lık bir yer kaplar ve her çeşit kahve için en çok tercih edilen çekirdektir. Etiyopya’nın güneybatı dağlık alanlarında yetişen Coffea Arabica bitkisinden elde edilir.

Robusto: Arabica’dan sonra, dünya pazarında kendine en çok yer bulan kahve çekirdeğidir. En büyük üreticisi Vietnam’dır ama doğu yarımkürede yetiştirilir. Arabica ’ya göre daha fazla kafein ve şeker içerdiği için hazır kahve espresso karışımlarında daha fazla tercih edilir. 

Liberica: Nadir bulunan ve bu yüzden çok da pahalı olan bir kahve çekirdeğidir. Tadı herkese hitap etmez ancak Filipinler, Endonezya ve Malezya, bu nadir kahve çekirdeğine karşı oldukça ilgilidir.

Excelsa: Tek başına içmek için oldukça yoğun bir tada sahiptir. Genelde diğer kahveler ile karıştırılarak kullanılır. Yoğun aromasının kendine has bir güzelliği olduğu için, özellikle karışım kahve sevenler için akla gelen ilk seçenektir. 

2-Farklı Kahveler

Kahve Çeşitleri
Kahve Çeşitleri
Bilinen pek çok farklı kahve var. Çoğunun hazırlanışının altında tek bir kahve olsa da içlerine eklenen malzemeler ya da pişirme farkı sayesinde, herkesin içmekten hoşlanacağı bir sürü tür ortaya çıkmış durumda. 

Espresso: Bütün kahve çeşitlerinin hazırlanmasında temel alınan kahve aslında espressodur. Gerçek İtalyan kahvesi denildiğinde de akla ilk gelen bu kahve, adını da İtalyanca Express anlamına gelen sözcükten alıyor çünkü hazırlaması çok kısa sürüyor. 

Ristretto: Double espresso kadar sert bir kahve olmasın ama espressodan daha sert olsun diyorsanız, espressonun hazırlanmasında kullanılan kaynar sudan daha az miktarda suyun, basınçlı şekilde uygulanması ile yapılan bu kahve ile tanışmalısınız. 
Kahve Çeşitleri
Kahve Çeşitleri
Filtre Kahve: Bir çeşit demleme kahve olan bu tür, kahve çekirdeklerinin üzerine kâğıt ya da metal bir filtre konularak, suyun kahveye bu şekilde eklenmesi ile yapılıyor ve yapımı çok kısa sürüyor. Tek seferde birçoğu bir arada hazırlanabildiği için özellikle kalabalık ortamlarda tercih ediliyor.

Americano: Büyük bir bardağın içine 1-2 shot espresso ve üzerine kaynar su ilavesi ile hazırlanan bu kahve, 2. Dünya savaşı sırasında Amerikan askerlerinin bulduğu bir çeşittir. 

Latte: 1 shot espresso üzerine ısıtılmış süt ve üzerine de süt köpüğü eklenmesi ile hazırlanan bu kahvenin üzerine eklenen süt köpüğüne şekil verme sanatına latte art deniliyor. 

Flat White: Latte kadar sütlü olmayan ve üzerinde köpüğü bulunmayan bir sütlü kahve çeşidi olan bu kahve, dünyaya Avustralya’dan yayılmıştır.

Cappucino: Bu kahveye, sütü daha az ama köpüğü daha yoğun latte demek mümkün.

Macchiato: Bu kahve, 2 shot espresso üzerine 1 çay kaşığı süt köpüğü eklenerek hazırlanıyor. 

Mocha: 2 shot espresso, 2 shot çikolata ve süt köpüğü ile hazırlanan bu kahve, adını Yemen’in Mocha şehrinden alıyor. 

Affogato: 1 top vanilyalı dondurma üzerine 2 hot espresso ekleniyor ve ortaya, sert bir kahveden ziyade kahveli dondurma tadında bu çeşit çıkıyor.

Con panna: 2 shot espresso üzerine bolca köpük ile hazırlanan bu kahve ise, espressonun sert tadını tatlı severlerin damak tadına uygun hale getiriyor.

Black Eye: Bilinen en sert kahve olan Black Eye için, 2 shot espresso üzerine filtre kahve eklemek gerekiyor. 

3-Dünyadan Kahveler

Kahve Çeşitleri
Kahve Çeşitleri
Dünyanın her yerinde birbirinden farklı kahveler var. Dünya kahveleri, genelde espressodan gelmiş olsa da sunumu ve tadıyla birbirinden ayrılan diğer türleri de belirtmeden geçmeyelim.

Türk kahvesi: Çıkış noktası Yemen olan bu kahve, önce Osmanlı’ya gelmiş, oradan tüm dünyaya yayılmıştır.

Mırra: İçine eklenen kakule baharatı ile içimi oldukça sert olan bir kahvedir.
Kahve Çeşitleri
Kahve Çeşitleri
Süvari kahvesi: Türk kahvesinden farklı olarak, kahve fincanı yerine çay bardağında servis ediliyor.

Cafe Bombon: İspanya’ya özel bu kahve, içine konulan süt dibine çöktürülerek hazırlanıyor.

Melange: Avusturalya’nın resmi kahvesidir. İçerisine süt ve şeker eklenerek hazırlanır. 

İrish Coffee: Genelde Kuzey Avrupa taraflarında tercih edilen bu kahve, içerisine alkol eklemesi yaparak sunuluyor.

4- Öneriler 

Kahve Çeşitleri
Kahve Çeşitleri
Farklı tatlar denemeyi sevenler için, 2 çeşit kahvemiz var. İşte, sizin için seçtiğimiz kahve önerileri.

Peynirli kahve: Finlandiya’ya özgü bir tat olan bu kahve, hazırlanırken bardağın dibine peynir koyuluyor ve kahveyi içtikten sonra, dibinde kalan peynirleri de yiyebiliyorsunuz. 

Mazagran: Portekiz’de limon ve rom, Cezayir’de soğuk ve şekerli olarak hazırlanıyor. Hatta hızlıca hazırlamak isteyenler, tatlandırılmış espresso üzerine limon ile servis ediyor. Bu kahve, orijinal buzlu kahve olarak biliniyor. 

5- En Çok Tüketilen Kahveler

Kahve Çeşitleri
Kahve Çeşitleri
Pek çoğumuz artık hazırlaması uzun zaman alan kahveleri değil, hızlıca güne başlamamıza yardımcı olacak pratik kahveleri tercih ediyoruz. İşte bu yüzden, Espresso, Americano, Filtre kahve, Latte gibi seçenekler, her zaman en çok tüketilen kahve çeşitleri listesinde başı çekiyor.

6- Farklı Yörelerden Lezzetler

Kahve Çeşitleri
Kahve Çeşitleri
Dünya kahve çekirdeği pazarı genel olarak iki çekirdek tarafından işgal edilmiş olsa da farklı tatlarıyla kendini öne çıkaran yöresel kahveler de var. 

Mesela Geisha, yabani meyve ve narenciye uyumunu içene aynı anda sunar. Etiyopya Forest: Adından da anlaşıldığı üzere, ormanlık alanda yetişen bir kahve çekirdeğidir ve kirazımsı bir tadı vardır. 

Aged Sumatra: Toplanan kahve çekirdekleri, satışa sunulmak için tam 3 yıl bekletiliyor ve ardından, içene yumuşacık bir deneyim yaşatıyor. 

Monsooned Malabar: Bu kahve çekirdekleri muson rüzgarlarında kurutuluyor ve çok uzun süre muson rüzgarına maruz kaldıkları için, rüzgârın tadı çekirdeğe işliyor. 
Kahve Çeşitleri
Galapagos: organik bir çekirdek çeşidi ve bu çekirdeği toplayanlar, 1875 yılından beri bu işi yaptıkları için işlerinde çok iyiler.

Hawai Kona: Mauno Loa volkanının eteklerinde yetişen bu kahve, fındıksı tadıyla içenleri hayrete düşürüyor. 

Kopi Tongkonan: Bu kahve çeşidi, Toraja aşiretine üye 10 aile tarafından, Endonezya’nın Sesean bölgesinde toplanıyor ve olgunlaşmamış kırmızı kahve çekirdekleri güneşte kurutularak elde ediliyor. 

Jamaica Blue Mountain: Bu kahvenin özelliği, kavrulma derecesine göre tadının değişmesi. Kavrulduğu sıcaklık değişince, ortaya çıkacak tat tam bir sürpriz oluyor.

Kopi Luwak: Endonezya’da, kahve ağaçlarının meyveleriyle beslenen bir kedinin dışkısının işlenmesi ile üretilen bu kahve, bir zamanlar dünyanın en pahalı kahvesiydi. 
Paylaş :

hediyegurmesi

Yorum Yazmak İster misin?:

0 İlk Yorumu Sen Yaz