El yapımı teraryum hediyesi sevdiklerinizin oldukça hoşuna gidecektir. Sevdiklerinize doğal ortama ve yaşama duyduğu özlemi biraz da olsun giderebilmesi adına onlara böyle hoş bir hediye verebilirsiniz.

teraryum bahçe nasıl yapılır
Her geçen gün doğaya duyduğumuz özlem artmaya devam ediyor. Doğanın yerini kaplayan binalar, AVM’ler ve daha nice beton yığını arasında kimi zaman rahatlamak için kendimizi parklara, bahçelere atsak da yeterli gelmiyor. Bu tip durumlarda bahçeli bir ev sahibi olmanın hayalini kurabiliyoruz. Fakat çoğu zaman hayallerimiz sadece kurduğumuz hayalle sınırlı kalabiliyor. Kendini doğaya atmak isteyen bir anneniz varsa, bağ, bahçe ve çiçeklerle uğraşmayı da çok seviyorsa bu yıl onlar için özel bir hediye yapmak istemez misiniz? Teraryum olarak da bilinen minyatür bahçeler anneleriniz için kendi el emeğinizle hazırlayabilirsiniz. Belki bu minyatür bahçe içerisinde yalın ayak dolaşamayacak ama toprak ile ilgilenebilecek ve istediği gibi bitkisi ile zaman geçirebilecek. 
teraryum bahçe nasıl yapılır
El yapımı teraryum hediyesi annelerinizin oldukça hoşuna gidecektir. Annelerinizin doğal ortama ve yaşama duyduğu özlemi biraz da olsun giderebilmesi adına onlara böyle hoş bir hediye verebilirsiniz. Üstelik ihtiyaç duyduğunuz malzemelerin hepsini doğadan ve dekoratif ev ürünleri satan mağazalardan bulabilirsiniz. Hazırsanız başlayalım mı?

Teraryum İçin Gerekli Malzemeler:


• Birkaç çeşit bitki
• Bir adet cam vazo veya saksı (akvaryum tarzı olabilir)
• Toprak, volkanik tüf
• Çakıl ya da iri ponza taşları
• Çeşitli minyatür eşyalar

1. Adım: Saksı Seçimi

teraryum bahçe nasıl yapılır
Hazırlayacağınız teraryum için hediyenizin yapımına doğru saksı seçimiyle başlamalısınız. Evde kullanmadığınız herhangi bir saksıyı kullanabileceğiniz gibi, kahve makinesi sürahisi ya da mağazadan satın alabileceğiniz geometrik şekillere sahip olan bir saksı kullanabilirsiniz. Saksı olarak kullanabileceğiniz tüm alternatifleri bu konuda değerlendirebilirsiniz. 
teraryum bahçe nasıl yapılır
fiyat
Tek dikkat etmeniz gereken nokta teraryum bahçe için camdan ürünler tercih etmeniz gerektiği. Üzerinde o kadar emek vererek hazırladığımız minyatür bahçemizin görünmez olmasını istemeyiz değil mi? Evde kullanılmayan büyük kavanozlardan bile teraryum yapabilirsiniz. Hayal gücünüzü kullanmanız yeterli!

2. Adım: Hangi Bitkiler Kullanılabilir?

teraryum bahçe nasıl yapılır
Teraryum minyatür bahçe yaparken kullanmış olduğunuz saksının boyutunu daima ön planda tutmalısınız. Bu nedenle hediyenin ilk adımında saksınızın boyutunu doğru tercih etmelisiniz. Minyatür bahçenizin içerisine ekeceğiniz bitkilerin boyutları saksılarınız ile uyumlu olmalıdır. Ne çok büyük ne de çok küçük bitkiler tercih etmelisiniz. Teraryum yapımında genel olarak sukulent ve kaktüs tercih edilmektedir. Bu bitkilerin tercih edilme sebepleri ise çok fazla suya ihtiyaç duymaması ve kendi kendilerine ışık ihtiyaçlarını karşılayabilmeleridir. Uzun süre susuz ve ışıksız hayatta kalabildikleri için genellikle teraryum yapımında bu bitkiler tercih edilmektedir. Sizlerde el yapımı yılbaşı hediyesi yaparken bu bitkileri tercih edebilirsiniz.
teraryum bahçe nasıl yapılır
Farklı türden bitkileri bir araya getireceksiniz bu bitkilerin uyum içerisinde yaşayıp yaşayamadığına dikkat etmelisiniz. Örneğin kuşkonmaz ile sukulent bitkisini aynı saksıya ekemyi düşünüyorsanız, bu iki bitkinin aynı ortamda yaşayabilmeleri düşük bir ihtimal olacaktır. Bu nedenle doğru bitki tercihi yapmanız önemlidir. Seçeceğiniz bitkilerin birbirleri ile uyumunu araştırmanızı tavsiye ederiz. 

3. Adım: Ne Kadar Toprak Konulmalı?

teraryum bahçe nasıl yapılır
Saksı ve bitkilerinizin seçiminden sonra sıra saksı içerisine koymanız gereken malzemelere… Öncelikle saksınızın en alt kısmına suyun süzülmesini sağlaması için çakıl taşları ya da iri ponza taşları koyabilirsiniz. Bu birinci katmanın üzerine de volkanik tüf eklemelisiniz ki volkanik tüfün üstüne ekeceğiniz bitkiler mantarlardan ve enfeksiyonlardan korunabilsin. Volkanik tüf ve taşlar suyun süzülmesini sağlayarak bitkilerinizin saksı içerisinde daha sağlıklı bir şekilde hayatta kalmasını sağlayacaktır. 
teraryum bahçe nasıl yapılır
Son olarak kaktüs toprağı ya da ponza taşıyla karıştırılmış torf ilave ederek toprağınızı hazırlayabilirsiniz. Torf miktarını yapacağınız minyatür bahçenin tasarımına ve boyutuna göre belirleyebilirsiniz. Eğer elinizde tüm bunlar için yeterli malzeme yoksa volkanik tüfün üzerine ince ponza taşıyla karıştırılmış toprak ilave edebilirsiniz.

4. Adım: Bitkileri Saksıya Yerleştirme

teraryum bahçe nasıl yapılır
Saksınız hazır, bitkileriniz hazır, toprağınız hazır… Geriye bitkileri saksı içerisine yerleştirme ve minik bahçenizi süsleme aşaması kaldı. El yapımı yılbaşı hediyeleri içerisinde yer alan teraryumları dilerseniz tüm sevdikleriniz için de tasarlayabilirsiniz. Üstelik sevdiklerinizin çok sevdiği çiçeklerle de minyatür bahçelerinizi çiçekler ve bitkiler ekebilirsiniz. Bitkilerinizi saksınıza nasıl bir tasarım vermek istiyorsanız o şekilde yerleştirebilirsiniz.

5. Adım: Bahçenizi Süsleme

teraryum bahçe nasıl yapılır
El yapımı teraryum hediyesinin son aşaması da bahçenizi dilediğiniz gibi süslemekten geçiyor. Bu aşamada plastik ürünler kullanmanızı tavsiye etmiyoruz. Dekoratif ev ürünleri satan mağazalardan toprakla birebir uyum içerisinde bulunabilen süs eşyalarını satın alabilirsiniz. Hediyenizin en zevkli kısmı minyatür bahçelerinizi süslediğiniz kısım olacaktır. Tahta çubuklardan çitler yapabileceğiniz gibi çakıl kum taşlarından da rengarenk bir minyatür bahçe elde edebilirsiniz. Hediyenizin sahibi olacak olan annenizin de zevkini dikkate alarak saksınızı nasıl süslemek istiyorsanız o şekilde süsleyebilirsiniz.
Paylaş :

hediyegurmesi

Yorum Yazmak İster misin?:

0 İlk Yorumu Sen Yaz