Bu yazımızda Anneler günü için ünlü şairlerin kalemlerinden yazılmış birbirinden etkileyici ve anlamlı anneler günü şiirleri bulabilirsiniz.

şiir anneler günü için
Şiir tarihimizde en eski edebiyat türlerinin başında gelmektedir. Bazı sanatçılara göre şiir çeşitli sanatsal kriterlere göre değerlendirip kendince tanımlanış, bazılarına göre ise şiirin tanımlanamayan bir edebi tür olduğu öne sürülmüştür. Lakin gene de tanımlayacak olursak belirli bir ritmi ve imgesi olan, kendine özgü bir ifade biçimi olan ve söyleyiş özelliği taşıması itibariyle dinleyiciyi derinden etkileyen yaratıcı bir söz sanatıdır. Dilimiz de ise şiir kelimesinin karşılığı olarak “ koşuk, yır, özün “ gibi kelimeler öne sürülmüşse de hiçbiri yaygınlaşamamış ve yok olup gitmiştir. Ayrıca günümüzde koşuk kelimesi nazımın eş anlamlısı olarak kullanılmaktadır. 
Ümit Yaşar Oğuzcan, Anacığım Şiiri
Ümit Yaşar Oğuzcan, Anacığım Şiiri
Bu yüzden nazımla şiiri birbirine karıştırmamalıyız. Geçmiş zamanlardaki edebiyat anlayışında şiirin uyak, ölçü, nazım biçimleri gibi sanat biçimlerinden ayrı düşünülmemesi şiirle nazım kelimesinin eş anlamlı kelimeler olmasına ve böyle kabul edilmesine yol açmıştır. 
Ceyhun Atuf Kansu, Uyuyan Güzel Anneye
Ceyhun Atuf Kansu, Uyuyan Güzel Anneye Şiiri
Fakat ilerleyen zamanlarda şiir ölçü ve uyağa sahip bir söz sanatı olarak tanımlanmış bu nazım- şiir kelimelerinin eş anlamlı olma durumunu ortadan kaldırmıştır. Günümüz de ise bu anlayış aşılmıştır ve şiir tek başına, biçimsel özelliklerin haricinde de bir söz sanatı olarak kabul edilmektedir.

Annenize Yazabileceğiniz Şiirler ve Şiir Türleri

Ahmet Haşim, Sensiz Şiiri
Ahmet Haşim, Sensiz Şiiri
Şiirler konusu itibariyle birbirlerinden farklıdır. Kimi zaman konusu aşkken kimi zaman da doğa sevgisidir. Geçmişte edebiyatçılar bunların konularına göre sınıflandırılmasını ve karışıklık olmamasını düşünmüşler ve şiirleri konularına göre belirli bir kategoriye koymuşlardır. Bunlar :


1. Lirik Şiir
Necip Fazıl Kısakürek - Anneciğim Şiiri
Necip Fazıl Kısakürek - Anneciğim Şiiri
Duygularımızı ve düşüncelerimizi coşkulu bir şekilde kaleme aldığımız şiir türüdür. Adını da Eski Yunan Edebiyatı’ nda şairler bu tür duygu ve düşüncelerimizi ifade ettiğimiz şiirleri Lyra denilen bir saz söyledikleri için buradan almıştır.

2. Pastoral Şiir
Haydar Ergülen - Anne şiiri
Haydar Ergülen - Anne şiiri
Doğa aşkı, bir çobanın hayatını ve kır yaşamını konu alan şiirlerdir. Bu tarz şiirlerde doğa aşkı ifade edildiği için gayet sade, süsten uzak ve doğal bir halde yazılır. Bu yüzden pastoral şiirlere çoban şiirleri de denilebilmektedir.

3. Epik Şiir
Ahmet Hamdi Tanpınar - Annem İçin Şiiri
Ahmet Hamdi Tanpınar - Annem İçin Şiiri
Konusu adından da anlaşılabilmektedir. Eğik sözcüğü Yunanca’ da epope sözcüğünden gelmektedir ve destan anlamı taşımaktadır. Bu tür şiirlerde yazının bulunmadığı zamandaki efsaneler, destanlar dile getirilmektedir. Bundan dolayı şiirde yiğitlik, kahramanlık ve savaş temaları ön plandadır.

4. Didaktik Şiir
Ahmet Kutsi Tecer - Annem Şiiri
Ahmet Kutsi Tecer - Annem Şiiri
Bir konu hakkındaki düşünceyi okuyucuya aktarmak veya bir konu hakkında öğüt vermek için yazılmaktadır. Bu alandaki ilk şiir örneği Eski Yunan edebiyatçısı Hesiodos tarafından yazılmıştır.

5. Satirik Şiir
ünlü şairlerin anne şiirleri
Cahit Sıtkı Tarancı - Anacığım Şiiri
Bir konu, kişi veya olay hakkında eleştiride bulunmak için iğneleyici, alaycı bir dille yazılan şiirlerdir.

6. Dramatik Şiir
ünlü şairlerin anne şiirleri
Ataol Behramoğlu - Unuttum Nasıldı Annemin Yüzü
İlk başlarda oyuncuların sahne önünde sergileyecekleri oyun için rolleri bu tarzda yazılmaktaydı ve oyuncular bu şekilde ezberlemekteydi. Ancak tiyatronun çıkması ile rol metinleri düz yazıya döndü. Bu da bir şiir tarzı olarak kaldı. İlk başlarda trajedi ve komedi konuları üzerine yazılan bu şiir şimdilerde trajedi, komedi ve dram konularını ele almaktadır.

Niçin Şiir Yazılır?

ünlü şairlerin anne şiirleri
Yahya Kemal Beyatlı - Ufuklar Şiiri
Şiir yazılmasının nedeni konularına göre değişiklik göstermektedir. Ancak geçmişte uzun süren savaş dönemlerinin olmasından dolayı halkı bilgilendirmek ve savaşta başarılı olmak için destek toplamak amacıyla yazılmıştır. Lakin günümüzde genelde duygu ve düşünceleri ifade etmek için yazılmaktadır. Özellikle özel günlerde sevdiklerimize duygularımızı ifade etmek için yazılmaktadır. Bu özel günlerden birisi de bizi hayatımız boyunca bizi hep koruyup kollayan annelerimizin anneler günüdür. Bu gün için yazılmış birçok şiir vardır.
ünlü şairlerin anne şiirleri
Sezai Karakoç - Anneler ve Çocuklar Şiiri

Ünlü Şairlerin Anneler Günü Şiirleri


• Necip Fazıl-Anneciğim Şiiri
• Ceyhun Atuf Kansu-Annem Şiiri
• Mevlüt Kaplan-Anne Şiiri
• Fazıl Hüsnü Dağlarca-Anne Şiiri
• Ali Yüce-Sakla Beni Anne Şiiri
• Nazım Hikmet-Anne Şiiri
ünlü şairlerin anne şiirleri
Ahmet Erhan - Oğul Şiiri
Paylaş :

hediyegurmesi

Yorum Yazmak İster misin?:

0 İlk Yorumu Sen Yaz